ponedjeljak, 6. siječnja 2014.

Gospa od Škrpjela


Na oltaru, u udubljenju ispod mramornog baldahina, nalazi se čudotvorna slika Majke Božje izrađena na cedrovoj dasci. Djelo je Kotoranina Lovra Marinova Dobričevića, nastalo sredinom šeste decnije XV. stoljeća. Na grundiranoj tankoj gipsanoj podlozi Bogorodica je predstavljena do ispod koljena kako sjedi na mladom žutom mjesecu čiji se krakovi vide u donjim kutovima slike.

Na desnoj ruci drži malenog Krista, odjevenog u bijelu haljinicu s plavičasto-sivkastim obrisima i zlatnim našivom ispod vrata. On, okrenut majci, desnom rukom blagoslivlja, dok u lijevoj drži bijeli svitak sivog crteža. Bogorodica je nježno priklonila glavu i uprla pogled prema sinu, na kojega istodobno pokazuje lijevom rukom.

Obučena je u jarko crvenu haljinu potpasanu ispod grudi svijetlocrvenim pojasom sa zlatnim kopčama i rupicama, a ogrnuta je azurno plavim plaštem sa svijetlozelenom postavom i zlatnim zvijezdama na ramenima, koji, kao i haljina ima zlatne našive na kojima su utisnuti različiti ornamenti.

Preko glave, a ispod plašta, prebačen je proziran bijeli veo, plavičast u obrisima, kroz koji se naziru pramenovi kestenjaste kose što padaju na čelo.

Oko glava Krista i Bogorodice zlatne su aureole ukrašene šarama i tekstovima. U Kristovoj su aureoli u gipsanoj podlozi slova OΩN "ONAJ KOJIJESTE”, a u Bogorodičinoj - početak molitve: AVE MARIA GRATIA PLENA D(OMI)N(U)S TECUM BENEDICTA TUI MULIERIBUS ET BENE... Iza figura naslikana je jarko crvena i vješto modelirana draperija obrubljena bijelim krznom od hermelina s plavičasto-sivkastim gornjim rubovima. Iznad Kristove glave žutom je bojom ispisano, na grčkom skraćeno njegovo ime, IC XC, a oko Bogorodičine glave istom bojom, također grčki, njezin epitet: MHRΘ(Y).

S desne strane nalazi se zavjetna ploča, poklon Peraštana nakon pobjede nad Turcima 15. V. 1654. godine. Reljef na ploči prikazuje Perast, dva otočića i Verige. Lijepo je izvedeno more s valovima, otočići i sam grad. Iznad grada s tri strane vide se Turci koji napadaju Perasl.

Na podnožju su kubeta četiri slike na platnu: Prikazanje i Ro-đenje Isusovo, Prikazanje Marijino u hramu i Bezgrješno Začeće. Pripisuju ih genovskoj školi.

Na zidovima kapele prikazani su djevojački vijenci, spleteni od umjetnog bijelog cvijeća, a nose ih mlade (nevjeste) iz Perasta i okolice pred oltar na vjenčanje, a zatim polažu pred Gospu.

Godine 1724. kapetani Luka Bačević i Vicko Smeća daruju za apsidu crveni damast sa zlatnim resama.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.