četvrtak, 8. listopada 2015.

Slika Gospe van Grada

Slika Gospe van Grada


Ulazeći u crkvu Gospe van Grada prvo što u oko upada je veliki oltar i na njemu Gospina slika. Oltar Porođenja Blažene Djevice Marije je nabavljen u Veneciji 1783. godine, kad je Gospina bratovština odlučila da podigne novi oltar od mramora. U tu svrhu Jakov Šupuk, prokurator bratovštine sastavio je ugovor s Petrom Faticom, profesorom umjetnosti iz Venecije. Bratimi su za izgradnju oltara morali donijeti po „barilo“ vina, a profesoru se isplaćivalo na rate novčano. O kojoj se svoti novca radi u ugovoru se ne govori. Na retablu oltara postavljena je slika Gospe van Grada koju pridržavaju dva anđela, a druga dva anđela rastežu zavjesu ispod mramorne krune. Na reljefnom antipendiju razigrana djeca nose svijeće i voće oko Gospina lika u sredini. Na vrhu retabla sjede dva anđela, a dva su svjećonoše sa strane retabla. U sredini retabla je svetohranište od šarenog mramora.

Stara Gospina oltarna slika na drvetu, vjerojatno djelo slikarske dalmatinske škole (XV. st.), čuva se u župnom arhivu. Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture iz Splita restaurirao je 1988. godine sliku „Bogorodica sa djetetom“ majstora Nikole Vladanova. Prema restauratoru Slavku Alaču slika je izrađena između 1520. i 1560. godine. Don Krsto Stošić u svojoj knjizi o župi Gospe van Grada tvrdi da se Gospina slika prije 800 godina nalazila u Bilicama (Jerkulaovac) u kapeli, odakle je prenesena prvo u crkvu na Pomišlju, a poslije u varošku crkvu sv. Kuzme i Damjana. To se dogodilo najvjerojatnije 1452., kad je ustanovljena Gospina bratovština. Postoji također predaja da su Gospinu sliku sa sobom donijeli franjevci s Visovca, kako se pjeva u pučkoj pjesmi: “Od milosti Gospe slavna, s Visovca si došla k nama. U vremena jošte davna Kandijskog za bojnog plama.”

Slika je poprilično oštećena, te je tadašnji župnik fra Mirko Buljac zatražio da se napravi kopija originala, koju je izvrsno izveo Slavko Alač. Originalu je dodao donji rub haljine, koji je vjerojatno s originala otpilan radi veličine okvira u koji je slika trebala stati. Danas se ta slika nalazi na glavnom oltaru. Sa slike je skinuta srebrnina, Gospina „košuljica“ koja je ukrašena srebrenim i zlatnim nakitom. Dobar dio nakita su pokrali lopovi 1906. godine. Prema župniku fra Mirku Buljcu „srebrena košulja“ je skrivala Gospinu sliku pogledu vjernika, a i zbog vlage koja se skupljala ispod „košuljice“ propadala je i slika jer nije mogla „disati“. Piše u župnoj kronici da je sada kad je kopija originala postavljena na oltar, bez srebrene košulje“ zasjala i slika i oltar i crkva. Slika koja se nalazi na oltaru zajedno s okvirom 2008. godine, prilikom temeljite obnove crkve izvana i iznutra, još je jednom restaurirana. Na sliku je stavljena i zlatna kruna na Marijinoj i Isusovoj glavi, a originalna Gospina „košuljica“, srebreni okvir čuva se u župnom arhivu.
Rad akademskog slikara Bruna Bulića „Bogorodice s djetetom“ sa „srebrenom košuljom“ i zlatnom krunom postavljena je u blagovaonicu župne kuće. Ta se slika neko vrijeme nosila u crkvu za vrijeme Devetnice Maloj Gospi, kao i u procesiji na sam blagdan.

Slika je naručena prigodom misija u župi 1974., a na poleđini slike nalazimo natpis: Bruno Bulić: “Preslik slike Gospe van Grada”. Šibenik, studeni 1974. Po želji o. fra Silvestra Aračića.



PRIJENOS I POVRATAK GOSPINE SLIKE

Na početku Devetnice Gospi van Grada 30. kolovoza na večernjoj misi slika se s glavnog oltara prenosi na sredinu crkve, uz pjesmu crkvenog mješovitog zbora. Kroz ovo vrijeme, dok se slika Gospe van Grada nalazi u sredini crkve, Marijini štovatelji mogu osobne molitve uputiti klečeći ispred Svete Prilike. „Silazak“ Gospe van Grada među vjernike pobožni je čin susreta Isusove i naše Majke Marije s nama, njezinim štovateljima, i slikovito nam pokazuje da je Bogorodica među nama. Na svečanom postolju u sredini crkve Gospina slika ostaje do zadnje nedjelje u rujnu, kad je opet prenosimo na glavni oltar, nakon večernje mise, uz posvetnu molitvu.

PRIJENOS GOSPINE SLIKE S GLAVNOGA OLTARA

Nakon Popričesne molitve, na kraju župne mise u 9,30 sati, dvoje vjernika prenesu Gospinu sliku s glavnoga oltara na svečano postolje u sredini crkve. Župni mješoviti zbor pjeva prigodnu marijansku pjesmu. Svećenik s poslužiteljima daje počast svetoj slici i zajedno s vjernicima moli Župnu molbenicu.

Župna molbenica
Sveta Marijo, kao nova Žena u djelu spasenja usko si združena s novim Adamom. Čvor Evine neposlušnosti razdriješen je tvojom poslušnošću. Što je Eva svezala nevjerom, to si ti razdriješila kao nova Žena vjerom. Tvoje majčinsko Srce, puno vjere i ljubavi, ističe se kao mudro, poučljivo, novo srce, blago, čisto i ponizno, jednostavno, jako u prihvaćanju Božje volje, budno u iščekivanju Kristova uskrsnuća.

– Hvalu dajmo Gospodinu Bogu našemu.
– Dostojno je i pravedno.

Gospodine, sveti Oče, svemogući vječni Bože, ti si Blaženu Djevicu Mariju dao za majku Kristu, početniku Novoga saveza, i učinio je prvinom svoga novoga naroda. Ona je uistinu, začeta bez ljage i obilno obdarena darovima milosti, nova Žena i prva učenica Novoga zavjeta; Žena koja je radosna u tvojoj službi, poučljiva glasu Duha Svetoga i brižna čuvarica tvoje riječi; Žena zbog vjere blažena, u Potomku blagoslovljena, među poniznima uzvišena; Žena u trpljenju jaka, vjerna uz križ svoga Sina, u smrti slavna. Zato si ti svetoj Djevici Mariji dao srce mudro i poučljivo da tvoju volju savršeno ispuni; srce novo i blago, u koje ćeš milostivo upisati zakon Novog saveza; srce jednostavno i čisto, kojim će zaslužiti da kao djevica začne tvoga Sina i tebe zauvijek radosno gleda; srce jako i budno, kojim će neustrašivo ponijeti mač boli i vjerno očekivati uskrsnuće Sina. Stoga te i mi molimo:
Gospodine, Bože naš, ti si bezgrešno srce svete Djevice Marije učinio boravištem svoje Riječi i svetištem Duha Svetoga. Daj nam, molimo, čisto i poučljivo srce, da vjerno vršimo tvoje zapovijedi, tebe nada sve ljubimo i svojim bližnjima u potrebama pomažemo. Ti si svetu Djevicu, oblikovanu od Duha Svetoga učinio prvinom novoga stvaranja. Udijeli nam da se uzdržavamo od staroga grijeha, svim srcem prihvatimo novost evanđelja te vjerno vršimo novu zapovijed ljubavi. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga Bog po sve vijeke vjekova.

– Amen.
Nakon Župne molbenice, svećenik podijeli završni misni blagoslov.

POVRATAK GOSPINE SLIKE NA GLAVNI OLTAR

Nakon Popričesne molitve, na kraju večernje mise u 19 sati, dvoje vjernika prenesu Gospinu sliku sa svečanoga postolja u sredini crkve na glavni oltar. Župni mješoviti zbor pjeva prigodnu marijansku pjesmu. Svećenik s poslužiteljima daje počast Svetoj Slici i zajedno s vjernicima moli Posvetnu molitvu.

Posvetna molitva Gospi van Grada
Bezgrešna Djevice Marijo, Majko Isusova i Majko naša!
Bila si Majka naše Crkve i naroda u stoljećima kada smo se kao narod i kao Crkva rađali. Bila si nam Utočište u krvavim vremenima, kada smo izdisali pod udarcima. Bila si stijeg naših pobjeda i stalan poticaj naših obnova.
Majko naše prošlosti, budi Majkom naše sadašnjosti i budućnosti!
Povjeravamo se tvojoj majčinskoj zaštiti i ljubavi. Posvećujemo ti naše obitelji, da postanu svetište ljubavi i rasadište novih života; sačuvaj sve začete živote da se rode i rođene da se u ljubavi podignu i odgoje. Tebi povjeravamo cvijet naše mladeži, našu djecu, mladiće i djevojke; sačuvaj im nevinost i radost života. Prikazujemo ti žuljave ruke težaka na našim njivama, znoj radnika u tvornicama, strpljivo služenje liječnika i bolničara, napore naših intelektualaca, rad i molitvu naših svećenika, redovnika i redovnica. U tvoju majčinsku ljubav stavljamo boli naših bolesnika, tjeskobe i patnje patnika, i smrtnu borbu umirućih.
Podigni sve klonule i očajne, posreduj za one koji vjeru i nadu izgubiše.
Izmoli nam darove Duha da služimo Crkvi naroda Hrvata svim zanosom i ustrajnošću.
Neka tvoj Sin, blagoslovljeni i ljubljeni Gospodin Isus Krist, ostane sada i dovijeka naš Put, Istina i Život!
Najvjernija Odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!
Nakon Posvetne molitve, svećenik podijeli završni misni blagoslov.

Nema komentara:

Objavi komentar

Napomena: komentar može objaviti samo član ovog bloga.